Behandelingen per sport

Rugklachten bij wielrenners

Rugpijn is de meest voorkomende klacht tijdens het fietsen. Het vermindert het plezier van het fietsen aanzienlijk maar heeft ook een zeer nadelig effect op de fietsprestaties. Doorgaans zijn rugklachten tijdens het fietsen goed aan te pakken. Daarbij is het van belang naar het totale plaatje te kijken, dus naar de persoon en naar de fiets.

Oorzaak van rugpijn bij wielrennen

De rugpijn zit meestal onder in de rug aan beide kanten van de wervelkolom maar kan soms ook eenzijdig zijn. Het is mogelijk dat de rugpijn uitstraalt naar de billen of benen. De rugpijn verergert door het fietsen en is doorgaans afhankelijk van de houding en de handpositie op het stuur. Na het fietsen kan de rugpijn nog enkele uren en soms zelfs dagen aanhouden.

De houding op de fiets is in de meeste gevallen de oorzaak van de klachten, een onjuiste afstelling van de fiets, of gewoon het verkeerd zitten op de fiets maar vaak heeft het ook te maken met de mobiliteit en stabiliteit van de rug, heupen of hamstrings. Het is van belang dat de fietsafstelling past bij je lichaam.

Wat is de beste fietshouding?

Op de fiets is de houding zeer belangrijk. Dit komt omdat je vaak langdurig (soms wel enkele uren) in deze houding zit en je daarnaast ook nog veel kracht moet leveren. Welke fietshouding het beste is kan niet zo worden gezegd. Dit is namelijk afhankelijk van de soort fiets die je hebt (stadsfiets, racefiets, mountainbike, cyclo, tijdritfiets of baanfiets). Daarnaast is het afhankelijk van je prestatie doelen, ben je bijvoorbeeld een recreatieve fietser of een wedstrijdwielrenner, dan zal de fiets anders afgesteld moeten worden. Ten slotte natuurlijk van je eigen lichaams afmetingen, lenigheid en coördinatie. Bij GoFysio brengen we al deze factoren in kaart waarbij we vervolgens de beste afstelling maken van jouw fiets. Daarbij maken we gebruik van videoanalyse en brengen we alle hoeken van het lichaam in kaart, net zo lang tot we de perfecte persoonlijke afstelling hebben bereikt.

Wat kun je zelf doen bij rugklachten tijdens het fietsen?

Natuurlijk adviseren we bij ons langs te komen voor het afstellen van je fiets, daarnaast kun je zelf ook het nodige doen. Wissel bijvoorbeeld regelmatig af van stuurpositie, gebruik daarbij alle 3 de grepen (bovengreep, handelbar greep en ondergreep). Doe dit bijvoorbeeld iedere 15 minuten. De diepe greep zal helpen bij het mobiliseren van de rug en hamstrings waarbij de bovengreep juist meer ontspanning geeft. Door de afwisseling kun je klachten tot op zekere hoogte voorkomen.

Fysiotherapie bij rugklachten tijdens fietsen

De (sport-) fysio en manueel therapeuten bij GoFysio zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten bij wielrenners. Het zorgen voor voldoende mobiliteit en lenigheid van rug, bekken/heupen en hamstrings en daarbij zorgen voor optimale kracht en coördinatie zal een positieve bijdrage leveren. Daarnaast stellen we dus de fiets perfect af op basis van jouw persoonlijke profiel zodat je echt de beste afstelling bereikt. Het is mogelijk om gerichte krachttraining voor wielrenners te volgen bij GoFysio.

Fietspositie analyse of bikefitting bij rugklachten

Op onze locatie in Nieuwegein kunt u terecht voor een uitgebreide dynamische fietspositie analyse. Deze analyse kan uitgebreid worden met afstelling schoenplaatjes en zadeldruk meting. Wij doen dit in samenwerking met onze partner ‘Athletic Health’, zie de website voor meer informatie. 

Oefeningen voor rugklachten bij wielrenners

Lenigheid oefeningen

Oefeningen voor rugklachten bij wielrenners

Kracht oefeningen

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.