Behandelingen per sport

Nekpijn bij wielrenners

Nekpijn bij wielrennen komt regelmatig voor. Het vermindert het plezier van het fietsen aanzienlijk. Doorgaans zijn nekklachten tijdens het fietsen goed aan te pakken. Daarbij is het van belang naar het totale plaatje te kijken, dus naar de persoon en naar de fiets.

Oorzaak van nekpijn bij wielrennen

Nekpijn zit doorgaans aan de onderzijde van de nek maar kan soms ook doortrekken tot aan de schedel en zelfs hoofdpijn veroorzaken. De pijn ontstaat doorgaans na langere tijd fietsen maar als de klachten langer aanwezig zijn kan het soms al na enkele minuten ontstaan. Na het fietsen kan de nek en hoofdpijn nog enige tijd aanhouden.

Een verkeerde houding op de fiets kan de oorzaak zijn, een onjuiste afstelling van de fiets, of gewoon het verkeerd zitten op de fiets. Daarnaast kan het ook te maken hebben met de mobiliteit en stabiliteit van de rug en schouders en soms ook de kracht van de nekspieren.

Wat is de beste fietshouding?

Op de fiets is de houding zeer belangrijk. Dit komt omdat je vaak langdurig (soms wel enkele uren) in deze houding zit en je daarnaast ook nog veel kracht moet leveren. Welke fietshouding het beste is kan niet zo worden gezegd. Dit is namelijk afhankelijk van de soort fiets die je hebt (stadsfiets, racefiets, mountainbike, cyclo, tijdritfiets of baanfiets). Daarnaast is het afhankelijk van je prestatie doelen. Ben je bijvoorbeeld een recreatieve fietser of een wedstrijdwielrenner, dan zal de fiets anders afgesteld moeten worden. Ten slotte natuurlijk van je eigen lichaams afmetingen, lenigheid en coördinatie. Bij GoFysio brengen we al deze factoren in kaart waarbij we vervolgens de beste afstelling maken van jouw fiets. Daarbij maken we gebruik van videoanalyse en brengen we alle hoeken van het lichaam in kaart, net zo lang tot we de perfecte persoonlijke afstelling hebben bereikt.

Wat kun je zelf doen bij nekklachten tijdens het fietsen?

Natuurlijk adviseren we bij ons langs te komen voor het afstellen van je fiets, daarnaast kun je zelf ook het nodige doen. Wissel bijvoorbeeld regelmatig af van stuurpositie, gebruik daarbij alle 3 de grepen (bovengreep, handelbar greep en ondergreep). Doe dit bijvoorbeeld iedere 15 minuten. De afwisseling zal er voor zorgen dat je minder snel klachten krijgt.

Fysiotherapie bij nekklachten tijdens fietsen

De (sport-) fysio en manueel therapeuten bij GoFysio zijn gespecialiseerd in het behandelen van nekklachten bij wielrenners. Het zorgen voor voldoende mobiliteit en lenigheid van bovenrug, nek en schouders en daarbij zorgen voor optimale kracht en coördinatie zal een positieve bijdrage leveren. Daarnaast stellen we dus de fiets perfect af op basis van jouw persoonlijke profiel zodat je echt de beste afstelling bereikt.

Fietspositie analyse of bikefitting bij rugklachten

Op onze locatie in Nieuwegein kunt u terecht voor een uitgebreide dynamische fietspositie analyse. Deze analyse kan uitgebreid worden met afstelling schoenplaatjes en zadeldruk meting. Wij doen dit in samenwerking met onze partner Athletic Health

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.