De kou trotseren en buiten sporten?

Ja!

Omdat…


  1 …het een boost voor je immuunsysteem is.

Volgens Amerikaanse onderzoekers is bewegen in de buitenlucht dé manier om het immuunsysteem te versterken. Een studie naar de mate van vatbaarheid voor verkoudheid onder 1000 proefpersonen wees uit dat de ‘buitensporters’ maar half zo vaak verkouden werden (en sneller genazen) dan degenen die op de bank bleven zitten. De temperatuurverschillen tussen binnen en buiten stimuleren de doorbloeding, waardoor het immuunsysteem een boost krijgt.

 

2 …winterdipjes dan geen schijn van kans hebben.

De zon schijnt in de winter nu eenmaal minder vaak dan ’s zomers, waardoor we liever binnenblijven. Ons humeur wordt hier soms niet beter op… Door veel naar buiten te gaan kun je deze dip voorkomen. En door buiten te bewegen, ga je je nóg beter voelen. Bewegen zorgt voor het vrijkomen van endorfine, serotonine en dopamine. Allemaal ‘feel good’ stofjes!

De kou trotseren en buiten sporten

 

3 …het goed voor je hart is.

Sporten in de kou is beter voor je hart dan sporten in de hitte. Bij inspanning produceert het lichaam namelijk warmte. In de zomer moet je lichaam deze overtollige warmte kwijtraken door je hartslag te laten stijgen. Bij kou hoeft dit niet en daardoor wordt het hart veel minder belast.

4 …je buiten meer calorieën verbrandt.

Ook een wandeling in de koude buitenlucht zorgt voor het verbranden van veel meer calorieën. Volgens een studie van de Universiteit van Albany in New York, verbranden mensen die wandelen in temperaturen onder het vriespunt meer calorieën dan mensen die wandelen bij +10 graden. Bij koude temperaturen moet het lichaam namelijk harder werken om warm te blijven. Er worden dan dus ook meer calorieën verbrandt!

De kou trotseren en buiten sporten tips

Tips voor tijdens- en na het buitensporten

  • Zorg voor extra warme kleding. (Laagjes, zodat je eventueel nog iets uit kunt trekken.) Via je hoofd raak je namelijk veel warmte kwijt, dus een warme muts is aan te bevelen!
  • Drink tijdens het sporten voldoende water, ook in de winter.
  • Met een koude, of lauwe douche na het sporten, voel je je nóg fitter! Ook bevordert dit eventueel herstel en zorgt voor minder spierpijn.

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidsnet.nl                                                                                                         

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.