Zorg goed voor jezelf!


Uit een onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis bleek dat vrijwel alle Nederlanders ontspanning belangrijk vinden om gezond te kunnen leven. Echter, bijna de helft van hen doet weinig om deze ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op het gebied van ontspanning, maar ook beweging, niet na te streven.

Hoewel bijna alle ondervraagden het erover eens waren dat regelmatig bewegen, gezonde voeding, voldoende ontspanning en een goede nachtrust essentieel zijn voor een gezonde levensstijl, zien we dat het voor veel mensen moeilijk is dit daadwerkelijk te realiseren.

Eén op de vijf landgenoten voelt zich niet fit genoeg om te sporten en 30% zegt te moe te zijn om zich überhaupt te kunnen ontspannen.  Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Een ander deel zegt ‘niet toe te komen’ aan genoeg ontspanning, voldoende nachtrust,  gezonde voeding, of regelmatig bewegen.

Volgens Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, ligt de sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl, vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. “Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben”, zegt hij.
“Als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent om te bewegen, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer! ” 

De studie laat tevens zien dat wij Nederlanders onszelf een ruime voldoende geven als het gaat om onze eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer. Veel mensen geven aan onvoldoende te bewegen en moeite te hebben om gezonde leefgewoonten vol te blijven houden.

Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die een gezondere levensstijl bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer, zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen.

 

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl


 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.