Stuur je lichaam

Maakt het voor je gezondheid uit op welk moment je sport?

“Je energiesysteem merkt niet of het ’s ochtends of ’s avonds is. Je hoofd moet je lichaam aansturen. Of dat lukt is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je in je lijf hebt. Heb je energie voor tien? Of is je energielevel laag? Dat heeft te maken met wat je hebt gegeten en gedronken”, aldus Jos de Koning, universitair hoofddocent bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Sporten gaat het best als je genoeg energie hebt en als je lichaam al wat is opgewarmd. Volgens Luc van Loon, hoogleraar fysiologie aan de Maastricht University, moet je ‘s ochtends misschien wat meer op gang komen: “Maar met een goede warming-up kom je een heel eind. Ik moest eerst niet denken aan sporten in de ochtend, maar nu ik eraan gewend ben, weet ik niet meer beter.”

Sporten na een (werk)dag en- avondeten verstandig?

 Wanneer je een zware maaltijd hebt gegeten, is intensief sporten niet zo fijn”, zegt De Koning. “Het bloed gaat dan niet naar je spijsvertering, maar naar je spieren en je huid. Dat kan gasvorming geven, of steken in de zij. Een wandeling direct na het avondeten is wel heel gezond.”

’s Ochtends of in de avond sporten, allebei hebben voor- en nadelen. “Een nadeel van ’s avonds sporten kan zijn dat het er sneller bij inschiet”, zegt Van Loon. “’s Ochtends heb je het al achter de rug. Aan de andere kant vinden mensen het vaak fijn om de werkdag van zich af te schudden door te sporten. Voor wie wil ontstressen is de namiddag of avond dus een mooi moment.”

Het tijdstip waarop we het prettigst sporten verschilt dus per individu.

Het beste sportmoment is het moment waarop het iemand lukt om regelmatig te sporten. Het tijdstip is veel minder belangrijk”, aldus de gelijkgestemde wetenschappers.

 

Door : Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.