Train uw hart

Het hart is een spier en dus trainbaar. Traint u deze belangrijke spier, dan wordt deze sterker en zult u merken dat u zich fitter voelt. De rusthartslag is bij een sterk hart lager. Tijdens het bewegen blijft de hartslag lager, maar zodra de inspanning voorbij is, herstelt het zich sneller.

Pomp

Ons hart is ‘de pomp’ van het lichaam. Het zorgt ervoor dat alle weefsels voorzien worden van zuurstof en voedingsstoffen en dat de afvalstoffen worden afgevoerd. Verkeert het lichaam in rusttoestand, dan gaat het grootste gedeelte van de bloedvoorziening naar het verteringsstelsel en de hersenen. Wordt het lichaam weer actief, dan past het zich zeer snel aan en zorgt ervoor dat het meeste bloed naar de spieren wordt gepompt.

Bij actieve inspanning hebben de spieren meer zuurstof nodig. Het hart gaat daarom sneller slaan zodat meer zuurstof rondgepompt kan worden. Maar niet alleen het tempo past zich aan, ook het slagvolume verandert op dit moment. Met het slagvolume bedoelen we de hoeveelheid bloed dat met één slag de aorta ingeduwd wordt. Conditietraining zorgt ervoor dat het hart efficiënter gaat werken. Een ‘ongetraind hart’ kan maximaal zo’n 20 à 25 liter per minuut wegpompen. Bij een ‘getraind hart’ kan dit echter oplopen tot 35 à 40 liter per minuut.

Bewegen

Beweging bevordert de gezondheid van hart- en bloedvaten. Het hoeft allemaal niet zo intensief; wandelen en/ of fietsen is meestal al voldoende. Doe dit dan wel minimaal 5 dagen per week, gedurende 30 minuten. Dit half uur kunt u natuurlijk ook anders invullen. Want door bijvoorbeeld 10 minuten naar het werk te fietsen, 10 minuten terug en 10 minuten te wandelen in de pauze, bent u er ook!

 

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.