20 Oktober: Wereld Osteoporose Dag

De botten van kinderen en volwassenen worden steeds minder sterk.

Vooral gedurende de eerste 20 tot 30 jaar van ons leven bouwen we sterke botten op. Voldoende beweging en een gezonde portie essentiële voedingsstoffen leiden tot de hoge ‘piek-bot-massa’; het beste uitgangspunt voor de rest van ons leven.

1 Miljoen patiënten

Nederland telt ongeveer 1 miljoen Osteoporose patiënten.  Vanwege de vergrijzing en een -over het algemeen- weinig actieve levensstijl tijdens de eerste 20 jaar van het leven, vreest het RIVM dat dit aantal in vijf jaar zal stijgen tot 1,2 miljoen.

Mensen met osteoporose hebben een verhoogde kans op botbreuken en inzakkende wervels (met als gevolg rugpijn, een kromme rug en vaak een gebogen houding).  Onze botten zijn belangrijk voor bijna alle dagelijkse activiteiten. Eén op drie vrouwen en één op de vijf mannen heeft osteoporose.

Steeds meer jongeren

Angelique van Dam, woordvoerder Platform Sterke Botten: “We zien de laatste tijd een onrustbarende trend van steeds jongere mensen die ons bellen met klachten, bv. moeders na een zwangerschap of jonge mensen met een wervelbreuk. Stevig bewegen en goede voeding zijn heel belangrijk om osteoporose te voorkomen.”

Platform Sterke Botten brengt het belang van gezonde, sterke botten onder de aandacht en stimuleert mensen om met de juiste voeding en beweging sterke botten te krijgen en houden. Het Platform beoogt hiermee het bewustzijn rondom sterke botten te vergroten. Partners in het Platform Sterke botten zijn: Osteoporose Vereniging, FrieslandCampina, DA/DIO, CORPUS ‘reis door de mens’ en Jumping Spirit.

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.