Het is lente!

 

Heerlijk!

Het zonnetje schijnt, dieren ontwaken uit hun winterslaap en de natuur staat weer in bloei! Kleuren, geuren en heel veel nieuwe energie zul je denken….

 

 

Helaas geldt dat niet voor iedereen. Veel mensen voelen zich futloos en moe en hebben, ondanks dat ze heel graag zouden willen, weinig puf om iets te ondernemen. Herkent u zich hierin? Dan zou het heel goed kunnen dat u last heeft van voorjaarsmoeheid.

Wintermodus

Volgens huisarts Edwin de Vaal, staat het lichaam hormonaal gezien nog in de ‘wintermodus’, vanwege de koude en donkere periode die we achter de rug hebben:
“Het lichaam gaat ’s winters in ruststand. Vroeger was er in de winter minder eten en moest je dus zuinig omgaan met energie. Bij veel dieren zie je dat nog steeds: ze gaan in winterslaap. Naast het gebrek aan energie, is voorjaarsmoeheid soms ook te herkennen aan pijnlijke spieren en gewrichten. Het lichaam maakt vitamine D aan als de zon op je huid schijnt, maar door het wegblijven van de zon in de wintermaanden, ben je begin van het voorjaar vaak door je vitamine D-voorraad heen. Hierdoor kun je moe worden en zelfs spier- en gewrichtspijnen krijgen. Dat zie ik in mijn praktijk bij allerlei patiënten, maar nog vaker bij gesluierde patiënten en (oudere) mensen die weinig buiten komen“, aldus de Vaal.

Daglicht

Belangrijk is het om bij voorjaarsmoeheid het daglicht op te zoeken. Dat heeft niet alleen effect op je energielevel, maar ook op je stemming! Ga naar buiten, of zet de eettafel of het bureau bij het raam. Ons lichaam registreert dit, waardoor het winterslaap-gevoel langzaam maar zeker doorbroken wordt. Het eten van vitamine D-rijk voedsel, bijvoorbeeld vette vis, kan ook helpen!

 

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.