Waarom de kou trotseren en buiten sporten?

 

Omdat…

 

1. …het een boost voor je immuunsysteem is

Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Appalachian State University is bewegen in de buitenlucht dé manier om een verkoudheid te voorkomen. Volgens hen versterkt het namelijk het immuunsysteem. Een studie naar de mate van vatbaarheid voor verkoudheid onder 1000 proefpersonen wees uit dat de ‘buitensporters’ maar half zo vaak verkouden werden (en sneller genazen), dan degenen die op de bank bleven zitten. De temperatuurverschillen tussen binnen en buiten stimuleren de doorbloeding, waardoor het immuunsysteem een boost krijgt.

2. …vet sneller verbrandt

Zowel sporten als een lage lichaamstemperatuur zorgen voor meer vetverbranding. Daardoor val je sneller af of kun je makkelijker op een gezond gewicht blijven.

3. … winterdipjes geen schijn van kans hebben      

De zon schijnt in de winter nu eenmaal minder vaak dan ’s zomers, waardoor we liever binnen blijven. Ons humeur wordt hier soms niet beter op… Door veel naar buiten te gaan kun je deze gevoelens de kop indrukken. En door buiten te bewegen gaan we ons nóg beter voelen, want bewegen zorgt voor het vrijkomen van endorfine, serotonine en dopamine. Allemaal feel good stofjes!

4. …het goed voor je hart is

Sporten in de kou is beter voor je hart dan sporten in de hitte. Bij inspanning produceert het lichaam namelijk warmte. In de zomer moet je lichaam deze overtollige warmte kwijtraken door de hartslag te laten stijgen. Bij kou hoeft dit niet, waardoor het hart veel minder belast wordt.

5. …je buiten meer calorieën verbrandt

Je hoeft niet persé fanatiek te sporten. Ook een rustige wandeling in de buitenlucht zorgt voor het verbranden van veel meer calorieën. Volgens een studie van de Universiteit van Albany in New York verbranden mensen die wandelen in temperaturen onder het vriespunt, meer calorieën dan mensen die wandelen bij 10 graden. Bij koude temperaturen moet het lichaam namelijk harder werken om warm te blijven. Er worden dan dus ook meer calorieën verbrandt!

Tips voor tijdens en na het buitensporten:

• Zorg voor extra warme kleding. (laagjes, zodat je eventueel nog iets uit kunt trekken.) Via je hoofd raak je veel warmte kwijt, dus een muts is aan te bevelen!
• Drink tijdens het sporten voldoende water, ook in de winter.
• Met een koude, of lauwe douche na het sporten voel je je nóg fitter! Tevens bevordert dit eventueel herstel en zorgt voor minder spierpijn.

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidnu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.