Hoog percentage blessures onder musici

 

We hebben er eerder al aandacht aan besteed; muziek-gerelateerde blessures. Orthopedisch chirurg in opleiding en violiste, Laura Kok deed onderzoek naar spier- en gewrichtsklachten bij musici. Haar conclusie: “We zien dat spier- en gewrichtsklachten zeer vaak voorkomen onder musici. In het jaar voorafgaand aan het onderzoek had 89% van de conservatoriumstudenten spier- en gewrichtsklachten.”

Vrouwen

Opvallend is dat muziek-gerelateerde blessures niet alleen een probleem zijn voor professionele musici, ook amateurmusici blijken veel spier- en gewrichtsklachten te hebben.                                                                        
Daarnaast is gebleken dat vrouwen die een strijkinstrument bespelen de grootste kans op klachten hebben. Het betreft hier vooral pijn in de nek en de schouder tijdens en na het spelen. “Vrouwen hebben überhaupt vaker last van spier- en gewrichtsklachten. Daarnaast kan het vrouwelijk lichaam wellicht minder goed omgaan met de intensieve eenzijdige belasting van het bewegingsapparaat”, aldus Kok.

Weinig aandacht

Volgens Kok is er tijdens de opleiding en in het beroepsleven nog te weinig systematische aandacht voor de problematiek. Dit, terwijl de klachten een grote impact hebben op de psychische gezondheid, het dagelijks functioneren en de carrière van musici. Ook binnen de gezondheidszorg voor musici wordt volgens haar nog onvoldoende ingegaan op de speciale behoeftes van musici.

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.