‘Nederland wit, Alpen bakken sneeuw en weermodellen slaan uit naar extremen’

 

 

Ongetwijfeld zullen veel wintersportliefhebbers na deze aankondiging op Wintersportweerman.nl niet kunnen wachten om de ski’s onder te mogen binden!

 

Voorbereiding

 

Een goede voorbereiding is echter voor iedereen noodzakelijk, ook al bent u een ervaren wintersportbeoefenaar.

Uit een onderzoek van alarmcentrale Eurocross Assistance en het traumacentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum is namelijk gebleken dat van de wintersporters die ernstig letsel oplopen, 80% juist zeer ervaren is. Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel juist minder vaak voor.

Het onderzoek betreft meldingen van ongevallen van Nederlandse wintersporters over drie seizoenen, van 2013 tot en met 2016.

Dit verhoogde risico op ernstig letsel bij ervaren skiërs en snowboarders heeft mogelijk te maken met het zelfvertrouwen, waardoor ze meer risico durven te nemen. Volgens Eurocross durft de ervaren wintersporter meer, pakt wat vaker een zwarte piste, of gaat zelfs off-piste.

 

Skiërs en snowboarders

 

Het onderzoek vergeleek ook de letsels van skiërs en snowboarders met elkaar. De snowboarders worden het meest getroffen door hersenschuddingen en onderarmbreuken; zij vangen zich bij een val vaker op met hun armen.

Skiërs krijgen vooral te maken met beenbreuken, kniebandletsel, of een bekkenbreuk. “Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode“, zegt Kees Bartlema, traumachirurg bij LUMC. Een bekkenbreuk heeft waarschijnlijk ook te maken met de houding tijdens de val.

 

GoFysio, voor (en na) uw wintersport!

 

In de verschillende vestigingen van GoFysio kunt u terecht voor diverse beweegprogramma’s. Dit zijn fysiotherapeutische oefenprogramma’s gericht op revalidatie en preventie. U bent van harte welkom!

 

Door: Dorothy Looman
Bron: ANP/Nu.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.