Veelvuldig zitten vooral funest voor kwetsbare mensen

We herhalen het vaak en ook in de media komt het regelmatig aan de orde: Veel zitten en weinig bewegen kan gepaard gaan met slechte gevolgen voor de gezondheid. Een Amerikaans onderzoek voegt hier echter nog iets aan toe… De invloed die weinig beweging heeft op mensen met zowel een betere als een slechtere gezondheid werd tijdens dit onderzoek, verspreid over een periode van een paar jaar, bestudeerd.

Vroegtijdig overlijden

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kon worden opgemaakt dat bij de mensen die in redelijk tot goede gezondheid verkeerden, er geen verband werd gevonden tussen veel zitten (of minder dan wekelijks 2,5 uur bewegen) en een hoger risico op een vroegtijdig overlijden. Circa 4% van de groep mensen met relatief weinig gezondheidsproblemen en onvoldoende lichaamsbeweging overleed binnen de periode dat het onderzoek werd gehouden.

Dit was echter niet het geval bij de ‘kwetsbaardere en fragielere’ deelnemers. Bijna 19% van deze groep mensen die weinig bewoog, overleed vroegtijdig. (Van de groep met nog meer gezondheidskwalen was dit 35%).

Onderzoeker Olga Theou : “Artsen zouden hun patiënten vaker moeten benadrukken dat zij voldoende moeten bewegen. Zelfs een simpel rondje door het huis met een wandelstok kan voor mensen met een slechte gezondheid al van betekenis zijn.”

Seniorenfitness bij GoFysio                                      

Bent u 50 plusser en zou u onder professionele begeleiding veilig en verantwoord willen bewegen? Dan bent u bij GoFysio aan het juiste adres! Seniorenfitness is een programma dat bestaat uit kracht, balans en conditietraining. U traint in kleine groepjes. Het is gezellig, gezond en leuk!

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.