Uurtje sportschool per week

 

Metabool syndroom is een benaming voor symptomen als overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogd bloedsuiker. De kans op het krijgen van deze vervelende verschijnselen is eenvoudig te verlagen; volgens een Amerikaans onderzoek doet een uurtje krachttraining per week wonderen. De gunstige effecten zijn onafhankelijk van andere sportactiviteiten, zoals hardlopen of fietsen.

Beweging is bevorderlijk voor een goede gezondheid. Eigenlijk hoort dit niet meer in de rubriek ‘actueel’ thuis, we weten immers al lange tijd dat het zo is! Wat we echter zien bij onderzoek naar de gezondheidseffecten van beweging, is dat het over het algemeen over duurtraining gaat. (bijvoorbeeld hardlopen en fietsen). Van trainen met gewichten was al wel bekend dat het het risico op bijvoorbeeld diabetes type 2 kan verlagen. Maar over de effecten van krachttraining op de ontwikkeling van metabool syndroom was tot nu toe, niets bekend.

Krachttraining

De effecten van deze vorm van trainen zijn nader bestudeerd door onderzoekers van het Radboudumc, in samenwerking met Engelse, Spaanse en Amerikaanse collega’s. 7.418 Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd lieten zich preventief onderzoeken in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Dit gebeurde in de periode van 1987 tot 2006. Iedereen was gezond bij aanvang van het onderzoek

Gedurende het onderzoek ontwikkelde echter 15% van de groep metabool syndroom. Deelnemers die zich hielden aan de richtlijnen voor krachttraining, hadden gemiddeld 17% minder kans op het krijgen van metabool syndroom.

Persoonlijk advies bij GoFysio

Natuurlijk is de mate van krachttraining afhankelijk van ieders’ gezondheid en leeftijd. Wilt u hier meer over weten? Onze fysiotherapeuten adviseren u graag en helpen u op weg door samen met u een programma samen te stellen, dat volledig op uw wensen en mogelijkheden gericht is!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.