Minder kans op hartritmestoornis door chocolade?

‘Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden om schade aan het hart te voorkomen.’  Hartstichting.nl

Uit een grootschalige Deense studie valt op te maken, dat de kans op boezemfibrilleren verkleind zou worden bij het regelmatig consumeren van chocolade.

Onderzoek chocoladeconsumptie

De consumptie van chocolade van meer dan 55.000 deelnemers werd wetenschappelijk onderzocht. De vragen ‘hoeveel’ en ‘hoe vaak’ werden per persoon onder de loep genomen. Het onderzoek werd verspreid over een periode van veertien jaar.

De onderzoekers constateerden dat mensen die vaker chocolade aten, 10% minder kans op hartritmestoornis hadden. (Uitgaande van een chocoladeconsumptie van 30 tot 90 gram per maand).

Mensen die elke week 30 gram chocolade aten, zagen de kans op de stoornis met 17% verminderen. Bij 60 tot 180 gram was dit zelfs een vermindering van 20%.

Bij vrouwen werd de sterkste reactie gemeten; bij een wekelijkse chocoladeconsumptie van 30 gram werd de kans op boezemfibrilleren 21% minder. Mannen moesten wekelijks 60 tot 180 gram chocolade consumeren om een vermindering van gemiddeld 23% te realiseren.

Aantrekkelijk

Aangezien deze conclusies zijn getrokken uit een grootschaliger onderzoek over dieetgewoonten en gezondheid, benadrukken de onderzoekers dat er geen harde conclusies kunnen worden getrokken tussen chocoladeconsumptie en de verminderde kans op de stoornis. Daar komt bij dat chocolade veel suiker en vet bevat, wat niet gunstig is voor de algehele gezondheid van het hart. De vraag of men melk of pure chocolade at, bleef overigens ook uit.

Hoewel het voor veel mensen een aantrekkelijke stelling zal lijken, is uitgebreider onderzoek dus noodzakelijk!

 

Hart en vaatziekten

Beweegprogramma bij hart en vaatziekten

Bewegen is de manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. De fysiotherapeuten van GoFysio zijn gespecialiseerd in hart- en vaatziekten.
Maak kennis met ons beweegprogramma, toegespitst op mensen met hart- en vaataandoeningen en ervaar het zelf!

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.