Advies fysiotherapie bij reuma teleurstellend

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft minister Schippers van VWS begin maart laten weten dat er volgens hen onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effecten van fysiotherapie bij reumatoïde artritis (RA) en spondyloartritis (SpA). Op basis van deze uitspraak adviseert ZiN de minister om twaalf behandelingen oefentherapie in het basispakket op te nemen voor heup- en knieartrose, maar niet voor RA en SpA.

Volgens het Reumafonds is dit onbegrijpelijk; wereldwijd zijn zowel onderzoekers als zorgverleners het erover eens dat er weldegelijk effecten zijn.

Sinds 2012 wordt fysio- en oefentherapie voor reuma niet meer vergoed vanuit het basispakket. Onderzoek heeft echter aangetoond dat door het niet meer vergoeden van fysio- en oefentherapie voor reuma, fysiotherapie voor reumapatiënten veel minder toegankelijk is geworden. De kosten van de gevolgen van deze maatregel zijn hoog: niet alleen worden meer genees- en hulpmiddelen gebruikt, maar er is meer behoefte aan medisch-specialistische zorg en revalidatie. En niet te vergeten, de kosten die het ziekteverzuim met zich meebrengt. Het Reumafonds maakt zich dan ook hard bij de politiek voor de terugkeer van fysiotherapie voor reuma in het basispakket.

De (nieuwe) Tweede Kamer zal in juni over het advies debatteren.

 

Fibromyalgie                                  hoofdpijn vanuit de nek 3

Fibromyalgie betekent letterlijk: ‘pijn in bindweefsel en spieren’ en wordt daarom ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. De klachten die bij deze aandoening horen zijn heel divers en verschillen per persoon, soms zelfs per dag. Over het algemeen heeft men last van spierpijn en spierstijfheid (vaak in combinatie met extreme vermoeidheid), slaapstoornissen, hoofdpijn, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Beweging is ook hier erg belangrijk en -onder professionele begeleiding- absoluut mogelijk!

Energy Controle Methode bij GoFysio

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met Fibromyalgie baat hebben bij de Energy Controle Methode.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op, of kom langs bij één van onze vestigingen.
Wij helpen u graag verder!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.