De invloed van emoties op ons lichaam

De signalen die ons lichaam afgeeft wanneer het met (te veel) stress te maken heeft, zijn niet altijd even herkenbaar. Bij bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, hyperventilatie en hoofdpijn denken we al gauw aan een mogelijke invloed van stress. Verbazingwekkend echter, is de relatie tussen bijvoorbeeld de wenkbrauwen en depressie, of de kaken en stress.

Volgens wetenschapper en neurofarmacoloog Candace Pert laten fysieke tekenen in de vorm van lichamelijke klachten ons zien wat we (onbewust) voelen. Vaak probeert ons lichaam ons een seintje te geven wanneer we emotioneel niet helemaal in balans zijn.

ademhalingsoefeningen

Klachten

Ons lichaam reageert al binnen een paar seconden op negatieve emoties. Herkenbaar hierin is de aanspanning van de spieren in de kaak en rondom de mond en de ogen. Mensen met depressieve gevoelens spannen de wenkbrauwen vaak (en onbewust) aan. Ook kunnen de ledematen zwaar aanvoelen, waardoor het lichaam moeite met heeft te functioneren.

Voor de nek- en schouderspieren geldt hetzelfde. Bij chronische aanspanning door stress en hoge werkdruk kunnen deze spiergroepen zelfs korter worden. Dit zien we vaak bij mensen die regelmatig achter de computer zitten. Op de lange termijn kunnen gespannen spieren in nek en schouders leiden tot pijnklachten en knopen in de nek, of tussen de schouderbladen..

Daarnaast heeft te veel spanning een negatieve invloed op de bloedsomloop, waardoor de zuurstoftoevoer beperkt wordt.

Kom in Balans met de Energy Control Methode

Herkent u zichzelf hierin, of heeft u vragen over stressgerelateerde klachten? U kunt weer in balans komen met de Energy Control Methode.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Assertief.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.