Dagelijks bewegen vermindert risico hart- en vaatziekten 50 plussers

Het risico op hart- en vaatziekten kun je verlagen door o.a. gezonder te eten. Daarnaast, hoewel er bij hart- en vaataandoeningen vaak sprake is van een combinatie van een aantal factoren, draagt een gezond gewicht bij aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten (voedingscentrum.nl).

Echter, onderzoek van het Erasmus MC wijst uit dat ouderen meer baat zouden hebben bij beweging, dan bij het hebben van alleen een gezond gewicht. Met andere woorden, ook al hebben ouderen een gezond gewicht, zij kunnen het risico op hart en vaatziekten door dagelijks voldoende te bewegen nog verder verlagen.

Vier uur per dag

De wetenschappers volgden vijftien jaar lang meer dan vijfduizend ouderen van gemiddeld zeventig jaar oud. Hierbij werd vooral gekeken naar het gewicht, de leefstijl, de eetgewoonten en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten.

De resultaten van de studie gaven een duidelijk beeld van de voordelen van beweging bij oudere hart- en vaatpatiënten: “Bij mensen met overgewicht zien we dat het risico op een hartaanval of beroerte verdwijnt zodra ze ongeveer vier uur per dag aan lichaamsbeweging doen”, zegt Chantal Koolhaas van de afdeling Epidemiologie. “Van de te zware ouderen die minder dan twee uur per dag bewogen, werd één op de drie ziek.”                                                                                                

Beweegadvies

Heeft u moeite met bewegen of wilt u advies? GoFysio kan u hierbij helpen. De fysiotherapeuten van GoFysio zijn gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Daarnaast is het mogelijk een beweegprogramma voor mensen met hart- en vaataandoeningen te volgen.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.