Fysiotherapeuten waarschuwen voor ‘gameboyrug’ onder jongeren.

Muisarm, Blackberry-rsi, sms-duim, ‘kantoorknie’, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek, ski-duim, tabletnek. We schreven er eerder al over. Helaas is er weer een klacht aan het rijtje toe te voegen: de ‘gameboyrug’.

Hernia op 16-jarige leeftijd

Onderuit gezakt zitten. Niet of nauwelijks bewegen. Het toenemende gebruik van (spel)computers, tablets en smartphones onder jongeren baart zorgen. Fysiotherapeuten zien een stijging van rug-, nek- en schouderklachten bij tieners. “Steeds vaker komen tieners al bij een therapeut met klachten die bij vijftigers passen”, aldus de medici. De risico’s op een bochel, ook wel de gameboyrug of tabletnek genoemd, of een hernia op 16-jarige leeftijd, worden steeds groter.

Stichting ‘Houding Netwerk Nederland’ wil dit tegengaan. De stichting wordt vertegenwoordigd door artsen, fysiotherapeuten en ouders. Medeoprichter van de stichting en orthopedisch chirurg Piet van Loon: “Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren.” . Artsen en therapeuten vinden dat er nú iets moet gebeuren om te voorkomen dat er straks hele generaties ontstaan met grote lichamelijke klachten.

Voldoende beweging en een goede houding

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) beaamt dit en erkent de problemen. Adviseur Frans Pijpers: “Juist in de groei zijn voldoende beweging en een goede houding noodzakelijk om bochels, pijn en problemen op latere leeftijd te voorkomen.” Stichting Houding Netwerk Nederland vraagt het ministerie van Volksgezondheid dan ook om niet alleen campagne te voeren voor gezonde voeding voor kinderen, maar ook hun zitgedrag onder de aandacht te brengen.

Voor kinderen die nu 12 of 13 jaar zijn en met zeurende rugpijn, pijn bij de schouderbladen, of hoofdpijn bij de fysiotherapeut komen, is preventie te laat.Voor hen geldt er in ieder geval op de houding tijdens het zitten gelet moet worden. Afwisseling is hierbij van groot belang. Bij kinderen die constant onderuit gezakt liggen, worden de buikspieren sterker dan de rugspieren, waardoor de rugspieren moeite hebben met het aannemen van een rechte houding.

Kinderfysiotherapie bij GoFysio

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Herkent u deze klachten bij uw kind en wilt u meer weten over preventie of behandelingen?
GoFysio Utrecht heeft een kenniscentrum ontwikkeld voor Kinderfysiotherapie. Uw kind is bij ons in goede handen!

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                                             Kinderfysiotherapie_leidsche_rijn_spel2
Bron: AD.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.