Succesvol ouder worden

Een recente enquête van de ANWB bevestigt het standpunt dat de 55-plussers ‘van deze tijd’ sportief en actief zijn en dit ook uitstralen. Ze kleden zich anders dan hun ouders deden op die leeftijd en ze zijn met andere dingen bezig. Een halve eeuw geleden voelde men zich zo goed als bejaard, eenmaal de 55 gepasseerd… Vier op de tien ‘ouderen’ voelen zich anno 2016 tien jaar jonger dan ze daadwerkelijk zijn. Van de 1100 ondervraagde 55-plussers beoefent 87% een sport (wandelen en fietsen spannen de kroon), 62% houdt van uitdagende fysieke activiteiten en maar liefst 14 % bezoekt (jeugd)festivals!

 

Jong meer gewaardeerd

Hoogleraar sociologie Nardi Steverink van de Rijksuniversiteit Groningen is deskundige op het gebied van onderzoek naar succesvol ouder worden. Zij beaamt de resultaten van de enquête van de ANWB: ” We leven in een maatschappij waarin jong zijn meer wordt gewaardeerd dan oud zijn. Mensen groeien in hun beleving niet mee met hun leeftijd.”  Volgens Steverink is uit onderzoek gebleken dat veel ouderen zich gemiddeld 8 jaar jonger voelen, dan ze zijn. Dit gevoel wordt alleen maar sterker naarmate men ouder wordt, want men vindt zichzelf niet tot de groep ouderen horen, ook al is dit wel het geval. “Dat geldt natuurlijk niet voor mensen die veel lichamelijke beperkingen hebben”, aldus Steverink.

 

Angst

Volgens Steverink is de groep tussen de 55 en 75 jaar over het algemeen heel gezond. “Daarna beginnen gemiddeld genomen, de lichamelijke problemen.” Toch is gebleken dat 1/5 van de deelnemers bang is om er alleen op uit te gaan en daarom activiteiten buitenshuis uit de weg gaat. De ANWB heeft daarom een app in het leven geroepen waarbij de fietsende, zeilende, en wandelende 55-plusser met één druk op de knop contact heeft met de ANWB Alarmcentrale.
We kregen het idee toen de Alarmcentrale 1,5 jaar geleden een telefoontje kreeg van een mevrouw vanuit het verzorgingshuis waar ze woonde. Ze kreeg niemand van het huis te pakken”,  zegt Ad Vonk van de ANWB. “Het is met name voor de actieve groep bedoeld. Mensen die zeilen, of bijvoorbeeld in hun eentje door de bossen wandelen. Wat als ze hulp nodig hebben? We hopen dat de mensen met deze app langer actief zullen blijven”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

 

GoFysio

Ook GoFysio helpt u graag om fit en gezond ouder te worden. Wij hebben een fitnessprogramma ontwikkeld dat specifiek op senioren is afgestemd. Seniorenfitness is een trainingsprogramma dat bestaat uit conditietraining en afwisselende oefeningen, toegespitst op ieders’ wensen en mogelijkheden. Dit gebeurt uiteraard onder professionele begeleiding van één van onze fysiotherapeuten. Mocht u erg graag willen bewegen, maar denkt u dit niet te kunnen vanwege gezondheidsproblemen? Ook dan heeft GoFysio heel veel mogelijkheden en verschillende beweegprogramma’s!  Wellicht kunnen wij in overleg met u, een programma samenstellen waardoor u weer plezier beleeft aan bewegen en zich fitter en zekerder voelt!

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: AD.nl                                       Oefenzaal_Beweegprogramma                           

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.