Meer over de ski-duim

Het wintersportseizoen nadert de eindstreep. De meeste wintersporters zijn weer thuis, al dan niet met een blessure… Maar liefst 61.000 Nederlanders lopen jaarlijks een wintersportblessure op.

De meest voorkomende letsels zijn, gescheurde of verrekte kniebanden, beenbreuken, schouderblessures en enkelbandletsels. Maar met een aandeel van 10%, is de ‘ski-duim’ koploper wat betreft de wintersportblessures.

 

Onhandig

Bij een val (met skistokken) bijvoorbeeld, klapt de duim met kracht naar buiten. Grote kans dat een verrekte of gescheurde gewrichtsband (MCP-I) hiervan het gevolg zal zijn. Een skiduim is pijnlijk, maar vooral zeer ‘onhandig’; we gebruiken onze duim vaker dan we eigenlijk beseffen!

 

Waaraan herken ik een ski-duim?

Pijn aan de binnenkant van uw duim en een instabiel gevoel, duiden vaak op een ski-duim. Dit kan gepaard gaan met een zwelling. Wanneer de band volledig is afgescheurd kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen. Soms is een operatie noodzakelijk, maar in sommige gevallen is een aantal weken spalken voldoende. Uw fysiotherapeut zal u laten zien welke oefeningen u het beste kunt doen om kracht op te bouwen!

 

Voorkomen is beter dan genezen

Vanaf volgend winterseizoen zal de duimbeschermer verkrijgbaar zijn. Meer hierover, in ons nieuwsbericht van vorige week.

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysionieuws.nl                                                                                          Geen foto

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.