Sterkere botten voor theedrinkende vrouwen?

Vrouwen die dagelijks minstens drie koppen (zwarte) thee drinken, zouden op latere leeftijd minder kans  hebben op botbreuken. Deze stelling is gebaseerd op de resultaten van een studie van de University of Western Australia.

1188 Australische vrouwen van gemiddeld 75 jaar, vulden vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoonten. De onderzoekers verdeelden hen over drie groepen :

  • maximaal één kopje (zwarte) thee per week
  • één tot drie kopjes (zwarte) thee per dag
  • drie of meer kopjes (zwarte) thee per dag.

Osteoporose

De totale duur van het onderzoek was ongeveer 10 jaar. 288 Deelneemsters werden tijdens deze periode wegens osteoporosegerelateerde breuken behandeld, c.q. opgenomen in het ziekenhuis. De vrouwen die minstens drie kopjes (zwarte) thee per dag dronken, bleken 34% minder risico te hebben op een osteoporosegerelateerde breuk. Bovendien hadden zij 42% minder risico op een heupfractuur, vergeleken bij leeftijdgenoten die zelden thee dronken.

Flavonoïden

Hoewel de verschillen weldegelijk een verband laten zien tussen (zwarte) thee en een lager risico op botbreuken, bewijst het onderzoek niet dat je van thee sterke botten krijgt! Thee bevat de antioxidant flavonoïden. Dit zou een reden kunnen zijn van het gunstige effect op de botstructuur. De exacte werking van flavonoïden is echter niet bekend.

Osteoporose is een ander woord voor botontkalking of ‘broze botten’. GoFysio beschikt over een beweegprogramma voor mensen met Osteoporose en een verhoogd valrisico.

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidsnet.nl                                                 

Logo GoFysio

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.