Donker kind sterkste botten

Wetenschappers van het Childeren’s Hospital of Philadelphia en het Erasmus MC, deden onderzoek naar botdichtheid bij kinderen van diverse komaf. Uit de resultaten kan men opmaken dat er zeker sprake is van genetische verschillen in botdichtheid tussen blanke, donkere en Aziatische kinderen. De botten van bijna zesduizend scholieren, onderverdeeld in ‘blank’, ‘zwart’ en ‘Aziatisch’, werden bestudeerd.

Oorsprong

De kinderen met de hoogste botdichtheid bleken de donkere kinderen. Volgens de onderzoekers is dit verklaarbaar: de oorspronkelijke regio waar de mensheid is ‘geboren’ is:  Oost-Afrika. Vanuit dit gebied verspreidde de mensheid zich vervolgens over alle continenten.

Genetisch aangepast

De migratie over de aarde heeft zo’n 100.000 tot 200.000 jaar geduurd. Tijdens die periode heeft de mens zich genetisch aangepast. Buiten de grenzen van Afrika werden de botten lichter. Dit was mogelijk een gevolg de enorme afstanden die werden afgelegd tijdens het verspreiden over de hele wereld. Niet alleen de botdichtheid, ook de huid veranderde buiten de Afrikaanse grenzen. Het feit dat de mensen verder van de evenaar verwijderd leefden en dus minder zonlicht kregen, zorgde ervoor dat de huid lichter werd.

Leefstijlfactoren

Met deze wetenschap in het hoofd werd verder gekeken. De structuur en sterkte van onze botten is deels erfelijk bepaald, maar wordt voor een derde beïnvloed door leefstijlfactoren als voeding en beweging.

Botbreuken

“Wat ooit buiten Afrika een voordeel was, lichte botten, is in de moderne maatschappij een nadeel. We bewegen weinig. Blanken, en in mindere mate Aziaten, lopen door hun aangepaste botten een groter risico op botbreuken dan donkere mensen”, aldus een van de wetenschappers.

 

Uiteraard zijn ALLE kinderen welkom bij GoFysio! Kijkt u voor meer informatie over kinderfysiotherapie op onze website kenniscentrum voor Kinderfysiotherapie (Utrecht, Leidsche Rijn en De Meern).

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Erasmus MC                                                                                           kinderfysiotherapie_astma_bellenblaas

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.