Zorgen om forse toename kinderen met levensbedreigend overgewicht

Morbide obesitas is een levensbedreigende vorm van overgewicht. Het aantal kinderen dat hieraan lijdt is in dertig jaar tijd gestegen van 0,08% naar 0,56%. Nederland telt momenteel 18.500 kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar, met deze vorm van overgewicht. Uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC is gebleken dat morbide obesitas bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst- en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid, twee tot vier keer vaker voor komt.

Cardiovasculaire risicofactoren

Morbide obesitas geeft reden tot ernstige zorg. De volgende schokkende cijfers liegen er niet om: 56% van de kinderen dat aan morbide obesitas lijdt, heeft op dat moment al een verhoogde bloeddruk, terwijl 67% van hen één of meerdere cardiovasculaire risicofactoren (risicofactoren met betrekking tot hart en bloedvaten, Wikiwoordenboek ) heeft. Daarnaast hebben deze kinderen een hoger risico op overlijden op middelbare leeftijd.

Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing van het VUmc:“Ik vind dit verontrustend. We moeten niet alleen kijken naar hoe vaak obesitas voorkomt maar ook hoe ernstig dit overgewicht is. Als straks het aantal kinderen met overgewicht gaat afnemen wil dat niet zeggen dat ook deze ernstige vorm van overgewicht terugloopt. Ook weten we niet of de afname binnen alle etnische groepen hetzelfde is.”

Kinderfysiotherapie

Gofysio geeft ook kinderen professionele begeleiding. Kinderfysiotherapie Terwijde maakt onderdeel uit van GoFysio Terwijde.

Voor vragen, advies en informatie  verwijzen wij u graag naar onze website: https://gofysio.nl/kinderfysiotherapie/fit-fun-food/het-programma/.

Bellen kan natuurlijk ook, via telefoonnummer 030-6585901. Ons team staat u graag te woord!

 

Geschreven door: Dorothy Looman

Bron: VUmckenniscentrum-kinderfysio

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.