Massages: relaxed en ontstekingsremmend

Volgens het wetenschappelijk magazine ‘Science Translational Medicin’, heeft een massage naast een ontspannende, ook een ontstekingsremmende functie. Met een massage wordt het herstel van de spieren bevorderd. Maar op cel-, of moleculair niveau doet het meer met ons lichaam.

 

Het volgende onderzoek heeft dit uitgewezen: Elf sporters werden geacht gedurende zeventig minuten een stevige, uitputtende, work-out te ondergaan. Vervolgens werd één bovenbeen van iedere deelnemer tien minuten lang gemasseerd. Daarna werd van beide benen een spierbiopt genomen. Na een pauze van 2 ½  uur nam men van beide benen nogmaals een spierbiopt.

 

Mitochondriën


De biopten werden bestudeerd en wat bleek: de gemasseerde benen vertoonden verminderde tekenen van ontsteking en een verhoogde productie van mitochondriën. (Dit zijn de ‘energiefabrieken’ van de cellen.) Een afname van de ontstekingsmoleculen doet de pijn vervagen. Dit geeft hetzelfde effect als pijnstillers.

 

Door de verhoogde productie van mitochondriën herstelt de spier sneller na een zware work-out. Dat een massage na zware inspanning kan helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen, ligt hierdoor volgens de onderzoekers voor de hand. (Desalniettemin, is dit laatste punt nog wel aan nader onderzoek onderhevig.)

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Sciencemag.org   kenniscentrum-rug

 

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.