Kinderfysiotherapie

Neuromusculaire aandoening (spierziekten)

De term spierziekten is de verzamelnaam voor ziekten waarbij de spieren niet goed werken. Kortgezegd gaat het om ziekten van de spieren of van de zenuwen. Er zijn verschillende spierziekten die vergelijkbare klachten geven, daarom is het moeilijk onderscheid te maken tussen de verschillende aandoeningen.

Voorbeelden van spierziekten bij kinderen

Veel spierziekten zijn erfelijk. Dat wil zeggen dat ze al bij de geboorte aanwezig zijn. Erfelijke spierziekten kunnen vlak na de geboorte al symptomen geven, maar ook pas op latere leeftijd. Ze kunnen in één generatie spontaan ontstaan of ze kunnen worden overgedragen van ouder op kind. Andere oorzaken van spierziekten zijn ontstekingen of bepaalde stofwisselingsziekten.

  • ALS
  • PLS
  • SMA
  • Polyneuropathie

Symptomen van spierziekten bij kinderen

Doordat er veel verschillende spierziekten (met verschillende oorzaken) voorkomen, kan het zijn dat het ene kind met een spierziekte hele andere klachten heeft dan een ander kind, met een andere spierziekte. Het kan voorkomen dat kinderen bij een kinderfysiotherapeut terecht komen voordat een medische diagnose gesteld is. vaak hebben deze kinderen moeite met activiteiten waarbij spierkracht vereist is (bijvoorbeeld traplopen, opstaan van de grond of vanuit hurkzit, springen, zware dingen tillen) of bij het volhouden van inspannende activiteiten (bijvoorbeeld rennen).

Onderstaande symptomen kunnen bij kinderen met een spierziekte voorkomen:

  • spierslapte
  • verslikken
  • minder spierkracht
  • anders lopen dan normaal
  • verminderd gevoel in de benen of armen
  • niet behalen van de mijlpalen in de motorische ontwikkeling
  • vergroeiing van voeten of handen
  • vermoeidheid bij inspanning

Kinderfysiotherapie bij spierziekten

Vaak komen kinderen bij een kinderfysiotherapeut terecht voordat een medische diagnose gesteld is. De kinderfysiotherapeut zal dan na het intakegesprek een onderzoek uitvoeren. Hierbij zal gekeken worden naar de taken waar het kind moeite mee heeft (bijvoorbeeld rennen, springen, traplopen, omrollen, de kinderfysiotherapeut bekijkt de specifieke bewegingspatronen van uw kind. Veel kinderen met een spierziekte gebruiken compensatoire bewegingen om een beweging toch te kunnen maken, ondanks de spierzwakte. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd om deze patronen te herkennen. Daarnaast zal in kaart gebracht worden of het bewegingsgedrag afwijkend is ten opzichte van leeftijdsgenootjes.

Wij gebruiken hiervoor verschillende kinderfysiotherapeutische tests. Ook zal de kinderfysiotherapeut een indicatie willen verkrijgen van de belastbaarheid van uw kind, door hem of haar te vragen verschillende activiteiten langer vol te houden. Verder zal het onderzoek gericht zijn op de spieren en zenuwen, de kinderfysiotherapeut bekijkt of daar afwijkingen in te zien zijn. De kinderfysiotherapeut is niet in staat om een medische diagnose te geven. Bij verdenking op een spierziekte zal contact opgenomen worden met de jeugdarts of huisarts voor verdere verwijzing naar een kinderarts of kinderneuroloog.

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.