Kinderfysiotherapie

Erbse parese (slappe verlamming van één arm)

Erbse parese kan ontstaan tijdens de geboorte van het kind wanneer een draai- trekbeweging gemaakt wordt aan het hoofd  ten opzichte van de schoudergordel. De kracht waarmee dit gebeurd is soms zo verhoogd, waardoor de zenuwen in de hald (plexus brachialis) aan een zijde beschadigd raakt.

De zenuwbundel (plexus) kan op verschillende plaatsen beschadigd raken. Deze plaatsen hebben verschillende namen gekregen door de jaren heen. Zo is het meest voorkomende letsel de Erbse Parese (80 %). Het is een letsel van C5-C6 (soms C7). C staat voor cervicaal en betekent: nekwervel. Dus de 5e en 6e nekwervel. Deze wordt ook wel parese van Erb-Duchenne of bovenste plexusletsel genoemd.

Zichtbaar aan de arm is dan: een naar binnen gedraaide arm, een gestrekte elleboog en een naar beneden gedraaide handpalm. Dit is de zogenaamde “waiters tip position”.

De ernst van het letsel (Sunderland)

Hoe ernstig de beschadiging aan de zenuwbundel (plexus) is, wordt duidelijk in de tijd.  We kijken daarbij vooral naar het functionele herstel van de aangedane arm in de tijd. In het gunstigste geval treedt herstel op binnen enkele dagen. (1e graads letsel volgens Sunderland).

Bij een 2de graads letsel is herstel mogelijk, maar kan weken tot maanden duren. Het 3de graads letsel kenmerkt zich door een incompleet functioneel herstel: de uitgroei van zenuwuitlopers  is moeilijk door beschadiging in een deel van de zenuw. De Sunderland graden 4 en 5 kennen een slechte prognose van het functionele herstel doordat de continuiteit in de zenuw zeer ernstig beschadigd is, dan wel de wortel geheel is afgescheurd.

Kinderfysiotherapeutische begeleiding

De kinderfysiotherapeutische begeleiding wordt in de meeste gevallen gestart 0-3 weken na de geboorte.
Wij begeleiden de ouders in het passief en actief oefenen van de aangedane arm. Ook letten wij op de algemene motorische ontwikkeling van het kind, met name ook of deze zo gelijkwaardig mogelijk verloopt aan de gezonde arm.

Wij geven hanterings – en positioneringsadviezen: hoe het kind het beste te dragen, aan –en uit te kleden, in bad te doen en neer te leggen.

Daarnaast geven we instructies hoe de schouder, elleboog, pols en hand soepel gehouden kunnen worden. Deze oefeningen worden langzaam uitgevoerd. Aan het eind van de beweging wordt deze stand voor tenminste 10 seconden vastgehouden. Er wordt meerder malen op een dag geoefend. De gezonde spieren kunnen namelijk snel verkorten, waardoor de arm niet meer soepel in schouder, elleboog, pols en hand kan bewegen. De speciale hemdjes die het bewegen voorkomen, worden dan ook ontraden.

Wanneer er geen herstel optreedt in de eerste dagen na de geboorte, wordt de begeleiding aan huis gestart. Belangrijk is op de leeftijd van 4 weken, 2 maanden en 3 maanden het functieherstel  te beoordelen.

De kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut begeleidt kind en ouders bij het oefenen van de basis-motorische vaardigheden. Voor kinderen van 0-3 jaar gebeurt dat aan huis. Een kind laat in zijn / haar vertrouwde omgeving meer zien. Spelenderwijs oefenen en veel herhaling maakt het voor het kind makkelijker om te leren.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut? Neem dan contact op via (telefoon of whatsapp): 085-06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Afspraak plannen
Meer informatie nodig?

Voor aanmelden of meer informatie: bel of stuur een Whatsapp naar: 085 -06 56 333 of mail naar: info@gofysio.nl.