Stress te lijf

Ondanks de feestelijke decembermaand kampen veel mensen in ons land met psychische vermoeidheid.
Dit geldt voor bijna 15 procent van de werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. De meeste van hen zijn vrouwen. Psychomotorisch therapeut Niels Goudswaard vertelt hoe we beter om kunnen gaan met stress, zodat een burn-out voorkomen kan worden.

1. Stel grenzen

Volgens Goudswaard hebben veel mensen last van FOMO (Fear of Missing Out): “Vroeger stuurde je een brief en duurde het meer dan twee dagen totdat je wat hoorde. Nu kun je continu checken via sociale media of je contact met iemand hebt en nog bij de groep hoort. Als je niet oplet, heb je de halve dag je telefoon vast. Dat moet je dus zelf reguleren.”

2. Geef gehoor aan het bioritme van het lichaam

Erken dat het lijf een bioritme heeft, het is niet goed om alleen maar door te gaan. Hou een relatief vast dag-nachtritme aan met min of meer vaste tijden voor ontbijt, lunch en avondeten. Neem vaste rustmomenten en beweeg om te ontspannen en te ontladen.

3. Stress is een perceptie van de situatie

Het brein en lijf interpreteren een bepaalde situatie. Drie dingen die hier een grote rol in spelen zijn onze gedachtes over de situatie (positief of negatief), patroonherkenning en de mate van spanning in je lichaam. Is je beleving negatief, probeer jezelf dan af te vragen het ook echt zo negatief is wat er gebeurt en of het je helpt om het op deze donkere manier te benaderen. Goudswaard: “Vaak is de gedachte maar deels waar en dan kan het helpen om een positieve gedachte te formuleren.”

4. Ontspan en doe leuke dingen                               

Het is goed om tussen de bedrijven door af en toe eens bewust diep adem te halen. Daarnaast helpt het om regelmatig te bewegen en te ontspannen door leuke dingen te doen. Vooral activiteiten als yoga en mindfulness kunnen helpen om meer tot rust te komen.

 

5.Voeding is van invloed op de psychische gezondheid

Ons darmsysteem heeft invloed op onze psychische gezondheid. Dit hangt onder andere samen met het sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel activeert je hartslag, zorgt voor spierspanning en de verhoging van de ademhaling. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel. Als je in stressvolle situaties veel energie nodig hebt, wordt het herstel opzijgeschoven. Daarom hebben veel mensen die stress hebben ook last van darmklachten, wat bijvoorbeeld op de langere termijn kan leiden tot obstipatie.

Daarnaast zijn er meer verbanden gevonden tussen slechte voeding, zoals fastfood, en psychische klachten. Regelmatig en gezond te eten is belangrijk!

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidsnet.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.